Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serkiem wiejskim

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serkiem wiejskim

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w pomidorowym sosie, zapieczona z sosem z 3 rodzajów sera – tartą mozzarellą, cheddarem oraz serkiem wiejskim.

Dodatek serka wiejskiego na zapiekance widziałam kiedyś na jednym z nieistniejących już blogów. Postanowiłam wypróbować ten patent i muszę stwierdzić, że wyszło bardzo ciekawie.

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serkiem wiejskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i serkiem wiejskim:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 300 g ulubionego makaronu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • około 450-500 g passaty pomidorowej (polecam Mutti)
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • mielona papryka słodka i ostra
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa

Dodatkowo:

  • około 350-400 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 125 g mozzarelli (u mnie light)
  • 40-50 g tartego sera cheddar

 

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i serkiem wiejskim?

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, z jedną łyżeczką oliwy i smażymy, do zeszklenia. Cebulę zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dodajemy mięso mielone. Oprószamy je solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, oregano oraz szczyptą kurkumy. Gdy mięso straci różowy kolor, dodajemy obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Smażymy razem, aż marchewka nieco się zeszkli. Następnie wlewamy passatę. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 20-25 minut. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i dusimy dalej, do odpowiedniego odparowania sosu. Doprawiamy do smaku szczyptą bazylii, około 2/3 łyżeczki cukru oraz ewentualnie solą i pieprzem.

Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy i łączymy z przygotowanym sosem. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.

Serek wiejski odcedzamy na sicie (najlepiej odłożyć go na sito na czas przygotowania sosu, by na spokojnie sobie odcieknął).

Do garnka wybijamy jajka, mieszamy je rózgą kuchenną. Dodajemy odsączony serek wiejski oraz tarty ser cheddar i startą na dużych oczkach tarki mozzarellę. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli, ostrej mielonej papryki oraz oregano. Wykładamy na wierzch makaronu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serkiem wiejskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serkiem wiejskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów