Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
Składniki:
- 500 g mąki pszennej krupczatki
- 500 g malin
- 350 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 250 g drobnego cukru
- 30 ml kwaśnej śmietany 18%
- 7 jajek
- 3 op. budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
KROK 1
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, żółtka oddzielone od białek, śmietanę, 50 g cukru oraz 150 ml oleju Kujawski. Szybko zagniatamy kruche ciasto.
KROK 2
Nieco mniejszą częścią przygotowanego ciasta wyklejamy spód blachy (wym. 23 cm x 40 cm). Podpiekamy 15 minut w temp. 190ºC. Studzimy.
KROK 3
Gdy podpieczony spód wystygnie, ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż całkowicie rozpuści się w białkach. Dodajemy proszki budyniowe, nie przerywając ubijania. Na koniec wąską strużką wlewamy 200 ml oleju Kujawski, nadal ubijając.
KROK 4
Na podpieczony spód wykładamy piankę budyniową, a na niej rozkładamy maliny (otworkami do góry). Na wierzchu rozsypujemy lub ścieramy pozostałe kruche ciasto. Pieczemy około 45 minut w temp. 180ºC.
Czas przygotowania: 1 godzina