Klasyczne pierogi z mięsem babci Hani
Składniki
- CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- olej Kujawski (2-3 łyżki)
- szczypta soli
- 1 żółtko
- FARSZ
- gotowane mięso wołowe lub drobiowe z rosołu.
- 30 dkg boczku
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Przygotowanie Farsz:
Przygotować mięso. Można użyć gotowanego mięsa wołowego bądź drobiowego z rosołu. Następnie usmażyć cebulę, boczek i dodać do smaku soli, pieprzu, majeranku. Odstawić do ostygnięcia
Ciasto:
Przygotować miskę. Następnie wlać do niej ugotowaną wodę i dodać mąkę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajko, dodać resztę mąki i sól do smaku.
Teraz połączyć ze wszystkie składniki i zagniatać na stolnicy i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto należy przykryć ściereczką. Następnie stolnicę posypać mąką i wałkować ciasto. Za pomocą szklanki wykrawać małe kółka. Do każdego kołka z ciasta nałożyć nadzienie i zalepiać brzegi. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, kiedy pierogi wypłyną już na górę. Okrasić cebulką i skwarkami z boczku z patelni. Smacznego!
Babcia Hania w każde święta Bożego Narodzenia przygotowywała nam pierożki według tego przepisu. Całą rodziną zalepialiśmy brzegi pierożków, świetnie się przy tym bawiąc. Bez nich nie wyobrażam sobie rodzinnych świąt. Polecam Wam wszystkim!